Akalazya Cerrahisi

Akalazya hastalığı, nadir görülen bir yemek borusu hareket bozukluğudur. Nedeni tam bilinmemekle birlikte, kendini yutma güçlüğü ile belli eder. Önce sıvı sonrada katı gıdalara karşı yutma güçlüğü oluşur. İlerleyen süreçte yemek yemekte zorlanan hastalar, kilo kaybeder. 

Akalazya Cerrahisi Tanısı

Tanı başlangıçta zordur, hekimi hastanın şikayetleri yönlendirir. Endoskopik incelemede, ilerlemiş vakalarda yemek borusunda genişleme ve gıda artıkları gibi görüntüler vardır. Eğer boyalı yemek borusu röntgeni çekilirse, genişlemiş ve mideyle birleşme yerinde kuş gagası gibi incelmiş bir yemek borusu görülür. Alt yemek borusu kapağındaki basınç yüksek değerlere ulaşır. Gıdaların geçişine de bu yüksek kapak basıncı engel olur. Asıl tanı, motilite testi ile konulur.

Emin Ersoy (1080 × 1080 piksel)

Akalazya Cerrahisi Tedavi Süreci

Tanının ardından tedavi için önerilen üç yöntem vardır. İlki kapağı genişletmeye yarayan dilatasyondur. Yemek borusu alt uç kapağı endoskopiyle genişletilir. Bu genişletme işleminden yüzde 20-50 oranlarında bir sonuç alınır. Kalıcı olma özelliğini zamanla kaybeder. İkincisi, Botilinyum toksinidir. Kapak gevşetilebilir ama uzun süre kalıcı değildir. Tıbbi seçeneklerin ardından sonra üçüncü yöntem olan cerrahiye geçilir.

Laparoskopik işlemle yemek borusu alt ucunu kaplayan adale dokularının tümü 5-6 cm’lik bir bölümde kesilerek ayrılır ve kapak ortadan kaldırılır. Bu operasyona ilave olarak reflüyü önlemek amacıyla midenin fundus (tepe kısmı) bölümü adaleden arındırılan bölgeye yamanır. Araştırmalara göre, 5-6 yıllık sürede yüzde 96 başarı oranı vardır.

Laparoskopik onarım tüm tedavi seçenekleri içerisinde sonucu en iyi olandır. Cerrahi dışındaki yöntemler uygulanmışsa, aradan üç ay geçtikten sonra cerrahi işlem yapılmalıdır.

Diğer Tedaviler

Randevu Talebi

    Yeni Bir Sen'e Hazır Mısın?

    Yeni hayatınıza ilk adımı atın, bugün randevu alın!

    Scroll to Top