Mide Balon
İntra Gastrik Balon, kişiye kilo verdirmek amacıyla uygulanan endoskopik bir yöntemdir. Mideye yerleştirilen ve içi 500-600 cc sıvıyla şişirilen balon ile bireyin daha az gıda tüketmesi amaçlanır.
İntra Gastrik Balon (Mide Balonu) Nedir?
İntra Gastrik Balon Ne Zaman Tercih Edilmeli?
Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 30-35 arasında olan ve ameliyat şartları oluşmamış hastalara ve süper morbid obezlere operasyon öncesi uygulanabilir.
Nasıl Uygulanır?
Hangi Tip Balonlar Vardır?
İki tip balon vardır; 6 ay süreyle mide içerisinde bırakılanlar ve 12 ay süreyle bırakılıp, ayarlanabilir olanlar. Bunun kararı, hastanın tercihine ve uygulayıcı hekimin önerilerine uyularak verilir. Mide şikayeti olanlarda genelde kısa dönemli balon seçilirken; daha toleranslı hastalarda 12 aylık ve ayarlanabilir tip tercih edilebilir. Her iki balon uygulamasında da hastalara mide asidini azaltan ve bulantıyı önleyen ilaçlar verilebilir. 12 aylık balonlar ayarlanabilir özellikleri sayesinde, kilo veriş hızına bağlı olarak şişirilip indirilebilir.
Balon Takıldıktan Sonra Neler Yaşanır?
Hastalarda geçici bulantı, kusma ve karın ağrısı şikayetleri olabilir. Bunları önleyecek ilaçlar tavsiye edilir. Genellikle iki hafta sonrası şikayetler azalır ya da kaybolur ve hastalar balon ile yaşamayı öğrenmeye başlar.
İntra Gastrik Balonu Olan Hastalar Ne Yer ve İçer?
İntra gastrik balon takıldıktan sonraki ilk iki hafta yumuşak kıvamlı gıdalar tüketilir. Genellikle yağlı ve şekerli gıdalardan uzak, küçük öğünler halinde ama sık sık şeklinde bir beslenme düzenine geçilir. Balık, tavuk, lifli gıdalar, et, yumurta, kısıtlı meyve, çok sıcak olmayan çay ve ıhlamur gibi gıdalar tüketilebilir. Ancak çikolata, pasta, börek, asitli içecekler ve ağır kızartmalardan özellikle kaçınılmalıdır.
İntra Gastrik Balonu Olan Hastalar Nasıl Kilo Verir?
İntragastrik balonu bulunan kişiler, sürekli bir dolgunluk ve doygunluk hissi yaşadığı için daha az yemek yer, iştahları da azalır. Böylece daha az kalori alıp, kilo vermeye başlarlar. İlk 6 ay içerisinde kişiye göre değişmekle beraber, 15-20 kg veya daha fazla kayıplar olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken durum, hastaların balon çıkartıldıktan sonra da, edindikleri yeni beslenme alışkanlıklarını korumalarıdır. Yani kalorisi yüksek şekerli gıdalardan ve yağlardan uzak durmalılar. Yemek sonrasında yapacakları 10 dakikalık yürüyüşler, metabolik hızlarını artırıp daha sağlıklı kilo vermelerine yol açabilir.
İntra Gastrik Balon Nasıl Çıkartılır?
Balon, takıldığı gibi yine anestezi eşliğinde çıkartılır. Hastalar birkaç saat klinikte misafir edilir.
İntra Gastrik Balon Kimler Tarafından Takılır?
İntra Gastrik Balon Uygulamasından Sonra Ne Tür Problemler İle Karşılaşılabilir?
Nadir de olsa balon mide içerisinde kendiliğinden veya bir çarpma sonrasında patlayıp aktivitesini kaybedebilir. Balon mide-bağırsak sisteminde ilerleyip, tıkanmalara yol açabilir. Bazen de hastalar aşırı bulantı ve kusma nedeniyle balonu tolere edemeyebilir. Bu durumda balonun erken dönemde çıkarılması gerekebilir.