Reflü, Basit Bir Mide Hastalığı Değil!

Türk Gastroenteroloji Derneği’ne göre, ülkemizde bölgelere göre değişmekle birlikte, her dört kişiden biri reflü hastası. Reflü, yüzde 30 oranla en çok Marmara bölgesinde görülüyor.

Toplumda en çok şikayet edilen hastalıklardan biri olan reflü, hemen herkesin sorunu. Reflünün ortaya çıkmasındaki en büyük etken, yanlış beslenme alışkanlıkları. Maalesef pek çok insan gazlı içecek, yağlı yemek, bol çay ve kahve tüketiminden vazgeçemediği için reflü kronik hale geliyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı sayesinde önlenebilen ve tedavisi bulunan bu hastalık, ihmal edildiğinde daha ciddi problemleri beraberinde getirebiliyor.

Reflüde en önemli risk, yemek borusu altında kanser gelişme ihtimalidir. Tedavi edilmemiş uzun süreli reflülerde yemek borusu alt ucundaki hücreler farklılaşıp, kanser gelişimine zemin hazırlayabilir. Günlük hayatta sık yapılan beslenme alışkanlıkları konusunda dikkatli olmak gerekir.

Reflü nasıl bir hastalıktır?

Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasına denir. Ayda 1-2 kez görülmesi normal karşılanırken, daha fazla olması hastalığa yol açar. Ağıza acı-ekşi su gelmesi, göğüs duvarı arkasında yanma, hazımsızlık, geğirti, midede yanma, öksürük, kalp krizi benzeri göğüs ağrıları ve astım tarzı öksürük şikayetleri, farenjit reflü belirti ve şikayetleri arasında yer alır.

Dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığı nedir?

Dünyada reflü görülme sıklığı beş insanda bir, Türkiye’de ise bölgelere göre değişmekle birlikte; Türk Gastroenteroloji Derneği çalışmasına göre dört kişide birdir. Özellikle Marmara bölgesinde oran yüzde 30’lara çıkmaktadır.

Reflünün ortaya çıkmasında etkili olan faktörler hangileridir?

Obezite, gazlı içecek tüketiminin artması, stres, düzensiz beslenme, kahve, sigara ve alkol alışkanlıkları reflüyü tetikler.  

Risk grubunda kimler bulunur?

Büyük metropollerde yaşayan, düzensiz beslenen ve fast food gıda tüketimi fazla olan, beslenmeye bağlı obezite problemi yaşayan ve gece yemek yeme alışkanlığı olup, tok mideyle yatağa girenler, gündelik yaşamdaki strese bağlı tütün ve alkol tüketenler, çikolata ve ağır yağlı kızartma türü gıdalarla beslenenler, masa başında geç vakitlere kadar çalışanlar reflü açısında risk grubunda yer alır.

 

Reflü nasıl tedavi edilir?

Doğru tanı için endoskopi yapılmalıdır. Bu işlemle kişide mide fıtığı gibi bir mekanik kapak bozukluğu var mı tespit edilmelidir. Reflü bulgularını taklit eden mide kanseri, ülser, gastrit gibi sorunların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Sadece kapak fonksiyonel bozukluğu varsa, ilaç tedavileri ve beslenme alışkanlığında yapılacak değişikliklerle hastanın sorunları giderilebilir. İlaca bağımlı hale gelen, kansere yol açabilecek yemek borusu hastalıkları olan veya mide fıtığı ve reflüsü bulunan hastalara ise laparoskopik reflü ameliyatı önerilir.

Tedavi edilmezse başka hastalıklara ve kansere neden olur mu?

Reflü, eğer kişide Barrett özefagusa hastalığı varsa kansere dönüşebilir. Yemek borusu alt ucu kanserlerinin en önemli nedeni reflüdür. Ayrıca yutma güçlüğü, yemek borusunda daralma ve ülserleşmeler, mide kanamalarına neden olabilir.

Reflüyü tetikleyen, günlük hayatta sık yaptığımız hatalar nelerdir?

  1. Asitli ve gazlı içecekler tüketmek
  2. Çok fazla kahve içmek  
  3. Mide doluyken, yatay pozisyona geçmek veya yatmak
  4. Her seferinde mideyi tıka basa doldurmak
  5. Hızlı ve çok miktarda yemek yemek
  6. Sigara ve alkol tüketmek
  7. Obez olmak
  8. Pantolon kemerini çok fazla sıkmak
  9. Fast food tarzı gıdalar tüketmek
  10. Özellikle geceleri abur cubur yemek

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top